Boogschieten is een sport waarbij pijlen worden weggeschoten naar een doel met behulp van een boog. Er zijn verschillende doelen om op te schieten, bij HBV Drachtsterpijl schieten we op 3D, 2D en target. 3D is een dier van foom/rubber waar ringen op staan elke ring staat voor een aantal punten. 2D is een poster waarop een dier staat afgebeeld ook hier staan ringen op welke nodig is voor het tellen van de punten. Target is een poster met daarop gekleurde ringen, elke ring staat voor een aantal punten.

Er bestaan verschillende soorten bogen, namelijk:

De Traditionele Longbow
De Barebow
De Recurveboog
De Compoundboog

De traditionele Longbow
Dit is een traditionele houten boog die van oorsprong uit Engeland komt. Deze boog is meestal uit één stuk hout gemaakt en hier wordt op traditionele wijze mee geschoten. Dit wil zeggen, zonder enige hulp en/of richtmiddelen.

De Barebow
De barebow is een afgeslankte recurveboog waarmee je zonder hulpmiddelen schiet. Deze methode van schieten komt erg dicht bij instinctief schieten van de traditionele houten boog. De barebow onderscheidt zicht van traditioneel hout door snelheid en agressie. Dit is vaak ook te horen aan een harde knal vanaf de boog tijdens het lossen van de pijl.

De Recurveboog
De recurveboog is een Olympische boog. Hier wordt mee geschoten op de Olympische Spelen. Deze boog is uitgerust met een vizier, stabilisator en een pijlenoplegger. Dit wordt gebruikt om zo nauwkeurig mogelijk te kunnen schieten.

De Compoundboog
De compoundboog is een populaire boog. Deze boog is uitgerust met katrollen, wanneer de pees wordt aangetrokken en de katrollen over hun dode punt heen zijn, trek je vrijwel geen gewicht meer aan. Dit maakt dat je met meer ontspanning kunt richten op het doel. Een compoundboog is vaak uitgerust met een vizier, stabilisator en een pijloplegger. Dit wordt ook wel de Compound Unlimited categorie genoemd. De categorie Compound Blank houdt in dat je zonder hulpmiddelen schiet zoals vizier, pijloplegger en stabilisator.